Waartoe dient het in kaart brengen van afzetpunten?
Het zoeken naar oplossingen voor afvalterugwinning is voor veel bedrijven een terugkerend probleem. De beheerders van het grensoverschrijdende project Interreg RE C² willen deze taak vergemakkelijken door een interactieve kaart met informatie uit verschillende bronnen aan te bieden.
Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk om in een bepaald geografisch gebied of op basis van criteria zoals geaccepteerde soorten afval te zoeken.
Vanuit een meer macroscopisch oogpunt zou deze kaart het mogelijk moeten maken om een beter inzicht te krijgen in de huidige circuits, al dan niet grensoverschrijdend, en om hiaten of moeilijkheden in de verwerking te identificeren.
Hoe deze kaart gebruiken?
Deze kaart bevat de tussenliggende en uiteindelijke afzetpunten van bepaalde afvalstromen. De opgenomen faciliteiten omvatten twee verschillende typen:
1. Installaties die materiaal transformeren of opwaarderen (2de overslag)
Gemarkeerd met een witte ster in een gekleurde cirkel. Dit betreft meer specifiek:
- Transformatiefaciliteiten of intermediaire afzetpunten, waar afval wordt omgezet tot een secundaire grondstof,
- Installaties die de secundaire grondstof verbruiken, ook wel uiteindelijke afzetpunten,
- “Herfabricage”-ateliers, inclusief degene die zich in de kringloopcentra bevinden in het INTERREG-gebied.
De gegevens met betrekking tot deze faciliteiten werden geverifieerd door de RE C²-projectbeheerders.
Voor elke geïdentificeerde herwinningsfaciliteit worden de volgende gegevens ingevuld: land, regio, departement/provincie, naam van de site, stad, volledig adres en telefoonnummer. De bewerkingen die worden uitgevoerd op het afval (transformatie – opwaardering van materiaal - terugwinning van energie) worden aangegeven met kruisen.
2. Bedrijven met een vergunning
Bedrijven met een vergunning om afval te beheren worden op de kaart met afzetpunten aangegeven met een eenvoudige gekleurde stip. Het kan om verschillende soorten faciliteiten gaan (sorteer-, hergroeperings- of recyclagecentra, ...). Deze gegevens worden echter niet systematisch geverifieerd en het is mogelijk dat sommige van de vermelde inrichtingen enkel hun eigen afval beheren. Het is daarom noodzakelijk om zich rechtstreeks bij de betreffende inrichting te informeren.
Zoekopdrachten
U gebruikt de zoekfunctie door op het vergrootglas te klikken. Er wordt in alle beschikbare gegevens gezocht, dus het is mogelijk om naar een vestiging te zoeken (op een niet-uitputtende en niet-systematische manier):
- Op naam
- Op afvaltype of op een bepaalde afvalcode (6-cijferige EURAL-code)
- Op stad of gemeente
Waar komt de informatie vandaan?
Gegevens met betrekking tot erkende afvalverwerkingsinstallaties werden geïmporteerd in de cartografische tool: deze eerder beschikbare maar ontoegankelijke gegevens zijn nu opgenomen in een veel intuïtiever en relevanter instrument voor bedrijven. De gegevens die werden geïmporteerd met het oog op integratie in dit instrument zijn afkomstig van de Waalse en Vlaamse administraties en van Franse onderzoeksinstellingen.
Hoe kunnen elementen worden toegevoegd of verwijderd?
De database zal na verloop van tijd waarschijnlijk worden gewijzigd. Elk verzoek tot schrapping door het hoofd van een instelling zal systematisch in aanmerking worden genomen. Neem contact op met één van de RE C²-projectbeheerders in verband met uw verzoek.