Het gebruik van circulaire materialen is een belangrijk onderdeel van circulair bouwen. De materialen worden zo lang mogelijk (her)gebruikt, tot ze uiteindelijk op een milieuvriendelijke manier worden afgebroken. “Een materialenpaspoort kan een hulpmiddel zijn om materialen opnieuw te gebruiken of terug te winnen”, zegt Wim Debacker van onderzoekscentrum VITO.
De term ‘circulaire materialen’ omvat meerdere lagen. De uitdrukking verwijst enerzijds naar materialen die recycleerbaar of biodegradeerbaar zijn, en anderzijds naar producten of bouwcomponenten die vlot ontmanteld kunnen worden, zodat ze zo lang mogelijk hoogwaardig hergebruikt kunnen worden. In het ideale geval komen de twee aspecten samen in één product of bouwcomponent.
“Circulaire materialen maken deel uit van een samenspel tussen producenten en gebouwontwerpers”, legt Wim Debacker uit. “De producent biedt een kwalitatief, gezond en herbruikbaar product aan en de architect kiest voor een ontwerp in laagjes, zodat de verschillende materialen apart vervangen kunnen worden. Dat noemen we functional layering.”