top_banner
StudieReis - Hauts-de France
Actualité du 25 avril 2019

Feedback over de bezoekdag aan vijf gebouwen uit biologische materialen in Henegouwen en Hauts-de-France tijdens de busreis van 24/04/2019

Actualité du 25 avril 2019
StudieReis - Hauts-de France
In het kader van een samenwerking tussen 3 Europese projecten van Interreg V (REC², Up-Straw et Bâti C2), organiseerden Cluster Eco-construction en haar partners op 24 april ll. een bezoekdag aan gebouwen uit biologisch gewonnen materialen.
Tijdens deze dag in de regio Luik kregen de deelnemers de gelegenheid om vijf gebouwen te ontdekken die zijn gebouwd of gerenoveerd met biologische materialen en soms met verrassende technieken.
"Positive Goal" appartementencomplex
De dag begon met een bezoek aan een gebouw met 6 appartementen in Pont-à-Celles in Henegouwen.
De deelnemers ontdekten er eerst de overdekte parkeerplaats, die werd uitgevoerd met 100% doorlatende verharde honingraattegels.
Kleine origineel detail: deze tegels zijn gemaakt van gerecycleerde materialen.
Vervolgens bezochten de deelnemers het interieur van het gebouw en genoten ze van de deskundige uitleg van de architect.
De bovengrondse draagconstructie is gemaakt van CLT-panelen, terwijl de binnenwanden zijn gemaakt van hennepblokken bedekt met kalkpleister.
De gevels werden van buitenaf geïsoleerd door middel van hennepblokken en vervolgens bekleed met kalkpleister.
Behalve het gebruik van biologisch gewonnen materialen koos de opdrachtgever ervoor om zowel fotovoltaïsche zonnepanelen als een verticale geothermische warmtepomp te plaatsen, zodat het project zou voldoen aan de energiebehoefte van 2020.
Vert Autre Chose
De bus bracht de deelnemers vervolgens naar Moeskroen.
Het tweede bezoek was gewijd aan een recent gebouwd restaurant.
De eigenaar wilde behalve het restaurant ook een sportwinkel in het gebouw integreren met als doel een nordic walking-club te huisvesten.
De structuur van het gebouw werd uitgevoerd in hout met stro-isolatie.
De deelnemers genoten van de warme en lichte sfeer van de restaurantzalen en het prachtige uitzicht door de grote erkers.
Maison du Projet de la Lainière
Aan de andere kant van de grens en op slechts enkele kilometers van het vorige bezoek, brachten de deelnemers vervolgens een bezoek aan het Maison du Projet de la Lainière in Roubaix.
Dit gebouw, met een oppervlakte van 500 m2, heeft als eerste in Frankrijk het “Cradle to Cradle”-label ontvangen.
Dit label bevestigt dat het gebouw absoluut niet vervuilend is en dat het 100% recycleerbaar is.
Het gebouw werd dan ook extreem flexibel gebouwd.
Zo kan elke ruimte beurtelings een andere functie vervullen en is al het meubilair mobiel (kantoren, kleedkamers…).
Volgens hetzelfde principe kan indien nodig een opblaasbare vergaderruimte worden ingezet, terwijl speciale subruimten voor vergaderingen of tentoonstellingen naar wens kunnen worden geconfigureerd.
Nog indrukwekkender: het gebouw kan worden ontmanteld en identiek weer in elkaar worden gezet zonder enig spoor van zijn aanwezigheid achter te laten.
Behalve het feit dat de gebruikte bouwmaterialen recycleerbaar zijn, wordt regenwater opgevangen in oude eikenhouten vaten en afgevoerd naar een naast het gebouw aangelegde vijver.
Ook aan het energetische aspect werd de nodige aandacht besteed, aangezien het dak van het gebouw is voorzien van thermische zonnepanelen die aan een pelletketel zijn gekoppeld.
Le moulin de Wazemmes
Vanuit Roubaix reed de bus richting Lille voor een bezoek aan een zeer recentelijk gerenoveerd gebouw uit 1880: le moulin de Wazemmes.
Naast de renovatiewerken werd er ook een uitbreiding gebouwd.
Bij deze werkzaamheden uit 2014 werd plaatselijk gewonnen hout gebruikt om de bestaande constructie te versterken.
Onder de gebruikte houtsoorten vermelden we eiken, essen, beuken en populieren.
De populier staat ook centraal bij alle constructies van de uitbreiding.
Aan de achterkant van het gebouw ontdekten de deelnemers een indrukwekkend raamwerk met een overspanning van 7 meter, gemaakt van visgraatspanten die werden gemonteerd met metalen verbindingen.
In totaal werd een beroep gedaan op vijf plaatselijke houtskeletbouw- en schrijnwerkbedrijven om dit project uit te voeren.
Groupe scolaire Jules Ferry
De deelnemers sloten de dag af met een bezoek aan de Groupe Scolaire [scholengroep] Jules Ferry in Aulnoy-lez-Valenciennes
Dit laatste bezoek stond in het teken van een breuk.
Tijdens het bezoek stelde de architect van het project, Jean-Luc Collet, verschillende technieken voor die verder gaan dan het kader waarbinnen architecten gewoonlijk werken.
Tot deze technieken die vergeten of opzettelijk buiten beschouwing worden gelaten, rekenen we de parieto-dynamische ramen die in de winter verwarmen en in de zomer afkoelen via een pad van buitenlucht naar het interieur dat tussen drie enkele ruiten stroomt of zelfs natuurlijke ventilatie activeert.
We bedanken iedereen die aan deze dag heeft deelgenomen.

Cher visiteur, votre avis nous intéresse.

Merci d’évaluer ce site sur une échelle de 1 à 5.