Op 11/10/2018 werd een bezoek aan de Acoustix-fabriek georganiseerd voor de projectpartners en KMO's, waarbij ze kennis konden maken met hun ervaring met het recycleren van materialen en hun circulaire economieprincipes.
Het bezoek begon met een voorstelling over de algemene context van Groupe Terre, haar geschiedenis, haar dochterondernemingen, haar ontwikkeling, haar sociale doel.
Vervolgens volgden de deelnemers de directeur van het bedrijf Acoustix, Samuel Vanbutsele, die hen het enorme gebouw inleidde waar de machines en ovens voor de fabricage van panelen zijn ondergebracht.
De grondstof, papier afkomstig uit de inzamelingen van de vereniging TERRE, wordt in "le pulpeur épurateur" (pulpzuiveraar), een grote tank die enkele duizenden liters pulp kan bevatten, geïmpregneerd met water.
Dit werkt als een grote soepmixer die de cellulosevezels in het water afgeeft.
Na deze bewerking wordt deze pasta ontdaan van de laatste onzuiverheden (plasticresten, nietjes, etc.).
Vervolgens wordt het onder een vortexeffect gemengd met lijnzaadscheven, kleine fragmenten van de centrale stengel van de plant.
Dit subtiele mengsel creëert een vezelachtige structuur die twee essentiële eigenschappen geeft aan de Pan-Terre geluidsisolatie:
http://www.futura-sciences.com/magazines/matiere/infos/dico/d/physique-vortex-3567/
- een hoge druksterkte die uniek is voor dit soort materiaal;
- een uitzonderlijke barrière tegen geluidsgolven in combinatie met de afdekplaat
De pasta wordt gevormd in een frame met een druk van ongeveer 120 ton.
De panelen worden in de pers gezet en het water dat na deze bewerking wordt teruggewonnen, wordt vervolgens hergebruikt voor de volgende batch.
De panelen worden vervolgens gebakken, geschaafd en op maat gezaagd (maat en dikte).
Het snijdsel en het schuurstof worden gerecycleerd en gaan terug in de tank voor de productie van pasta.
Voor de afwerking wordt een gips-, fibro-pleister- of osb-3-plaat aan het paneel gekoppeld om het voor verschillende doeleinden geschikt te maken.
De lijm die wordt gebruikt om deze complexen te vervaardigen, is gebaseerd op formaldehydevrij polyvinylacetaat.
De aldus verkregen panelen, natuurlijk of niet, passen zich aan verschillende toepassingen aan: als scheidingswand of als vloer. Het voordeel van deze panelen is dat ze buurtlawaai, contactgeluid, buitengeluid, etc. minimaliseren. Het gebruik van Acoustix panelen zorgt voor een aanzienlijke vermindering van decibels en heeft daardoor een positief effect op geluidsoverlast.
De installatie van de panelen vereist geen speciale vaardigheden.
Aan het bezoek namen 15 personen deel (1 van Vlaamse zijde en 14 van Waalse zijde)