top_banner
Terugblik op de bezoekdag van 6 juni in Brussel
Actualité du 07 juin 2019

Terugblik op de bezoekdag van 6 juni in Brussel - biologische en herbruikbare materialen in de bouw

Actualité du 07 juin 2019
Terugblik op de bezoekdag van 6 juni in Brussel
Op 6 juni hebben we de overheidsdagen, georganiseerd in samenwerking met de Europese projecten Interreg Batic2 - REC² en Up-Straw, afgesloten in Brussel.
 
Dag in het teken van behoud en circulariteit.
De circulariteit van Rotor DC, dat bouwmaterialen recupereert op werven in Brussel om ze opnieuw in de kringloop te brengen.
Aanvullende visie van BC Materials dat uitgegraven grond omzet in bouwmaterialen.
BC Materials (Geïnteresseerde)
Het behoud door het architectenbureau Ney & Partners WOW dat de Gare Maritime renoveert op de site van Turn en Taxis.
Het doel van de renovatie van het gebouw is om een gemeenschapsruimte open te stellen met verschillende winkels, maar ook coworking-ruimtes in de vorm van houten paviljoenen.
Onderhoud van reeds aanwezig hout in dakconstructies, alsook stalen constructies.
BC Materials (beïnteresseerde)
Een ander soort behoud: dat van de staatsarchieven van de Vlaamse overheid, met behulp van IsoHemp{3]{4]-hennepblokken door het architectenbureau Ar-Te.
IsoHemp
RELAAS VAN DE DAG DOOR EEN DEELNEMER, ÉTIENNE, STAGIAR BIJ UP-STRAW:
'De dag begon met een bezoek aan de hergebruikwinkel van het bedrijf Rotor DC, waar de deelnemers verschillende materialen konden ontdekken die bestemd zijn voor hergebruik in bouwprojecten, en die gerecupereerd werden bij de sloop of renovatie van gebouwen in België.
De bezoekers kregen uitleg over de soorten activiteiten en de toekomstige doelstelling van de bedrijven.
Het bezoek werd afgesloten met een bezoek aan de uitstalraam-winkel waar allerlei verschillende hergebruikte voorwerpen te koop worden aangeboden.
Daarna volgde een bezoek aan de Gare Maritime.
Onder het enorme stalen geraamte bevindt zich de constructie met 12 gebouwen, gemaakt van panelen uit zogenaamd CLT-hout (Cross Laminated Timber) dat als voornaamste structurele element dient.
De deelnemers maakten kennis met de verschillende productiestappen en de verschillende verdiepingen van één van de constructies.
Tijdens de maaltijd kregen de deelnemers de kans om zichzelf voor te stellen en in gesprek te gaan over de thema's van het bezoek.
Tijdens het dessert gaf één van de oprichters van het bedrijf BC Materials een presentatie, waarbij de deelnemers kennis konden maken door het bezoek aan de productie- en opslagsite voor leemstenen, de geschiedenis van deze coöperatie en de activiteiten zoals de workshop tijdens de constructie van Fort V in Edegem.
De dag eindigde met een bezoek aan de openbare archieven van de Vlaamse overheid, waar de architect uitlegde met welke verschillende parameters er rekening werd gehouden bij het uitbreiden van de opslagruimte, met name het gebruik van hennepblokken voor een goede bewaring van de archieven.
De temperatuur en vochtigheidsgraad moeten strikt worden opgevolgd.'
Dank aan alle deelnemers van deze dag.

Cher visiteur, votre avis nous intéresse.

Merci d’évaluer ce site sur une échelle de 1 à 5.