top_banner
Kringloopcentra en hergebruik van bouwafval
Actualité du 08 novembre 2018

Verslag WG 25 oktober 2018 Loos-en-Gohelle over het thema: 'Kringloopcentra en hergebruik van bouwafval'

Actualité du 08 novembre 2018
Kringloopcentra en hergebruik van bouwafval
In het kader van het Interreg-project '[1}[2}RE C²' hebben het cd2e en het Réseau des Ressourceries op 25 oktober 2018, samen met RECOVERING en FEDEREC, een workshop georganiseerd over het thema 'Kringloopcentra en hergebruik van bouwafval'.
 
Een twintigtal deelnemers konden deelnemen aan deze halve dag met presentaties en uitwisselingen.
De deelnemers kwamen uit verschillende beroepskringen: studiebureaus, kringloopcentra, milieuorganisaties, openbare instellingen, centrale overheden, bedrijven enzovoort.
Na een kennismaking heeft het cd2e zijn verschillende activiteiten voorgesteld (duurzame bouw, hernieuwbare energie, circulaire economie) en heeft het Réseau des Ressourceries het project RE C² en zijn doelstellingen voorgesteld.
RECOVERING en FEDEREC hebben samen de reglementaire context voorgesteld: definities, sectorcijfers, stimulansen in het wetgevingskader en afvaldiagnose.
Vervolgens heeft het bedrijf SUEZ de toepassing bâtiRIM voorgesteld, die als doel heeft de selectieve deconstructie van gebouwen en de recyclage of het hergebruik van de materialen te vergemakkelijken.
Er was ook ruimte voor andere initiatieven voor het hergebruik van materialen in de bouwsector, waaronder het project 'Métabolisme Urbain' van Plaine Commune, dat werd voorgesteld door RECOVERING, of de werf van de wijk Maillerie (site 3 Suisses), die werd voorgesteld door het cd2e.
Op het einde van de ochtend vonden er uitwisselingen plaats tussen de deelnemers over mogelijkheden tot ontwikkeling en samenwerking tussen organisaties voor hergebruik afkomstig zijn uit de sociale en solidaire economie en de bouwsector.
Een cocktail heeft verdere discussies over dit thema mogelijk gemaakt.
 
De halve dag is afgesloten met een bezoek aan de Réhafutur-site, een experimenteel en innovatief project van ecologische renovaties waarbij milieuvriendelijk materiaal wordt gebruikt.

Cher visiteur, votre avis nous intéresse.

Merci d’évaluer ce site sur une échelle de 1 à 5.